Rent vatten förbättrar livet för Hanifa och många andra

Vi har länge stöttat Solvatten, som är en svensk uppfinning som enkelt renar vatten utan behov av andra energikällor än solen. Hittills har vi bidragit till att 72 familjer fått en Solvatten-enhet. Den ser ut som en bränsledunk som man kan vika ut på mitten så att allt vatten inuti utsätts för solens UV-strålar och efter ett par timmar har man varmt, rent vatten.

Hur Hanifa sparar 2 timmar, är friskare och ökar sin inkomst

Hanifa bor i Nabwigulu, Kamuli, i östra Uganda med sina fyra barn. För något år sedan gick hennes man bort och lämnade familjen med 1 hektar land, där de idag odlar bananer, bönor och majs för att försörja sig. En del äter de själva, och resterande säljer de på marknaden så att de kan de handla tvål, salt och annat som behövs i hemmet.

Varje morgon går Hanifa och hennes tonårsdotter Swabura 2 kilometer för att hämta vatten i byns brunn som delas med många andra familjer och en skola, Ibland, för att undvika trängsel, går de och hämtar vatten i floden intill. Där betar boskap som gärna släcker törsten och tar ett bad, vilket gör vattnet osäkert att dricka. Så oavsett vattenkälla så var de tvungna att hugga ner mindre träd i omgivningen, för att göra eld och koka vattnet rent.

Familjens behov av stöd uppmärksammades och de fick en Solvatten som de sedan dess använt två gånger om dagen. När Solvatten renar vattnet får de mer tid för sitt jordbruk vilket bidrar till en ökad lönsamhet, och när de slipper onödiga vatten- och hygienrelaterade sjukdomar från dåligt vatten kan de både arbeta fler dagar och barnens närvaro i skolan ökar. Detta har gjort stor skillnad för familjens välmående – och man kan nu lägga undan ett sparkapital varje månad.

Solvatten – lika enkelt som genialt

Vattenbrist är en realitet för allt fler människor, speciellt runt ekvatorn. Att få tag på vatten förknippas med mycket arbete, och sedan måste man få tag på dev för att kunna koka vattnet och rena det. Det innebär att mycket skog skövlas som behövs för att lagra koldioxid – och samtidigt frigörs koldioxiden i träet vilket förvärrar situationen. Detta leder till många negativa följder för den globala uppvärmningen som för den biologiska mångfalden.

Med Solvatten får man tillgång till 20-30 liter rent, varmt vatten varje dag. Utan att behöva lägga mycket tid och pengar på att skaffa bränsle. Man får en bättre hygien med färre sjukdomar, man kan använda vattnet för att öka mjölkproduktionen hos kor genom att tvätta spenarna med rent vatten och man får tid vilket ger möjlighet att utveckla annat som kan öka välfärden.

Vill du veta mer om Solvatten, besök solvatten.org och läs om hur en svensk uppfinning ökat kvaliteten för så många genom att använda kunskap på ett nytt sätt. De är vad vi kallar Kvalitet med kunskap!

 

Så fungerar Solvatten

1. Solvatten är en portabel vattenrenare och vattenvärmare som inte behöver något annat än solenergi för att fungera – inga batterier och inga kemikalier! Behållaren består av två ihopsittande delar som vardera rymmer 5 liter vatten och har en transparent yta som släpper igenom solens UV-strålning. Solvatten fylls med smutsigt vatten, och öppnas upp som en bok mot solen, och den magiska processen sätter igång.

2. Kombinationen av termisk värme -– alltså direkt värme från solen – och exponering av skadligt UV, oskadliggör farliga bakterier, virus och parasiter. Värmen gör mikroorganismernas cellmembran sköra, vilket gör det enkelt för UV-strålarna att tränga in och förstöra cellens DNA. När vattnet exponerats för tillräckligt mycket värme och UVslår en indikator om – från en röd ledsen smiley, till en grön och glad.

3. Resultatet möter WHOs högsta nivå för säkert dricksvatten, och har en temperatur på +55 °C. Antingen låter man det svalna, eller så förvarar man det i en termos för att använda senare till matlagning, handtvätt och annan hygien. I soliga klimat används en Solvatten i genomsnitt 2-3 gånger om dagen, vilket ger 20-30 liter rent och varmt vatten varje dag.