Hur Hanifa sparar 2 timmar, är friskare och ökar sin inkomst
Hanifa bor i Nabwigulu, Kamuli, i östra Uganda med sina fyra barn. För något år sedan gick hennes man bort och lämnade familjen med 1 hektar land, där de idag odlar bananer, bönor och majs för att försörja sig. En del äter de själva, och resterande säljer de på marknaden så att de kan de handla tvål, salt och annat som behövs i hemmet.
Varje morgon går Hanifa och hennes tonårsdotter Swabura 2 kilometer för att hämta vatten i byns brunn som delas med många andra familjer och en skola, Ibland, för att undvika trängsel, går de och hämtar vatten i floden intill. Där betar boskap som gärna släcker törsten och tar ett bad, vilket gör vattnet osäkert att dricka. Så oavsett vattenkälla så var de tvungna att hugga ner mindre träd i omgivningen, för att göra eld och koka vattnet rent.
Familjens behov av stöd uppmärksammades och de fick en Solvatten som de sedan dess använt två gånger om dagen. När Solvatten renar vattnet får de mer tid för sitt jordbruk vilket bidrar till en ökad lönsamhet, och när de slipper onödiga vatten- och hygienrelaterade sjukdomar från dåligt vatten kan de både arbeta fler dagar och barnens närvaro i skolan ökar. Detta har gjort stor skillnad för familjens välmående – och man kan nu lägga undan ett sparkapital varje månad.
Solvatten – lika enkelt som genialt
Vattenbrist är en realitet för allt fler människor, speciellt runt ekvatorn. Att få tag på vatten förknippas med mycket arbete, och sedan måste man få tag på dev för att kunna koka vattnet och rena det. Det innebär att mycket skog skövlas som behövs för att lagra koldioxid – och samtidigt frigörs koldioxiden i träet vilket förvärrar situationen. Detta leder till många negativa följder för den globala uppvärmningen som för den biologiska mångfalden.