Hur skriver man något nytt om hållbarhet?
Det är en väldigt bra fråga. Det känns som att allt är skrivet och jag har läst många, många utläggningar om fantastiska hållbarhetsarbeten i olika organisationer. Vad kan jag skriva – och vad kan Colly Components göra för att tillföra något i ämnet?
Sanningen att säga: Inte mycket. Jag har kommit fram till att det bara är en sak vi kan göra. Nämligen berätta om hur liten man känner sig när man tittar på problemet och att man ändå får känslan av att man vill göra någonting.
Så, vad kan jag göra? Och vad kan Colly Components göra? Jag kan berätta hur jag tänker kring hållbarhet och vad Colly Components gör för att ändå bidra med vad vi kan.
Mina tankar kring hållbarhet
Jag tror inte att jag är unik. Jag delar nog våndan av att vilja göra så mycket mer än vad som är möjligt med många andra. Och jag gör inte ens allt vad jag kan. Jag tror inte någon gör det. Allt man kan är väldigt mycket, och jag har vant mig vid ett visst sätt att leva och är inte, om jag ska vara ärlig, beredd att ändra på allt.
Vad gör man då?
Ett steg. Och ett steg till
Jag läste om någon som skulle vandra från Nordamerikas ostkust till västkust, som fick frågan vad tankarna kretsade kring den första dagen. Svaret blev, ”jag tänkte bara på en sak, att ta ett steg i taget och njuta. Sen ta ett steg till och njuta lite till”.
Det låter banalt, jag vet. Men jag försöker faktiskt tänka så. Jag kan inte ta alla stegen på en gång. Men jag kan ta ett i taget. Och känna att jag faktiskt gör något. Sen ett till. Och jag har gjort lite mer.
Vad säger Parisavtalet?
Enligt Parisavtalet, som Sverige förbundit sig att följa, ska vi jobba för att den globala uppvärmningen stannar under 2° och helst inte överstiger 1,5°. Uppvärmningen beror på att vi under industrialiseringen kraftigt har ökat utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser, framför allt olja, kol och gas.
Sverige har åtagit sig att år 2045 inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser, dvs en minskning av växthusgaser med 85% mot 1990 års nivåer.
Det kan jag tänka mig att försöka!
Det innebär att vi måste minska utsläppen med knappt 7% per år fram till dess. Och 7% låter mer som ett steg än 85%. Jag säger inte att det går eller att det är enkelt. Men sen jag förstod att om jag ska bidra i takt med detta så bör jag minska mina utsläpp med ungefär 7% per år – det ger mig lite hopp! Jag behöver inte göra allt på en gång för att målen ska nås. Det känns mer överkomligt.
Hållbarhet är mer än miljö
Du har hört det förut, men förutom klimatmål så handlar det också om att bidra till att förbättra villkoren för människor och medarbetare – och att göra det på ett sätt som är ekonomiskt hållbart. Alla medarbetare, hos oss och våra partners och leverantörer, behöver ett arbete att gå till – få kan leva på luft.
Därför måste vi också hitta lösningar som är ekonomiskt hållbara, dvs de skapar en välfärd – utan att bidra till den globala uppvärmningen. Men utan att få ordning på den globala uppvärmningen så kommer det bli svårt att klara de andra. Målen går hand i hand.
Vad kan då Colly Components göra?
Egentligen samma sak. Vi kan sträva efter att minska vår direkta och indirekta miljöpåverkan med ca 7% per år.
Vi jobbar nu med att se hur vi kan genomföra det långsiktigt. För oss handlar det om att hitta vissa nyckeltal som kan ge oss ledning och bekräfta att vi är på rätt väg. De kommer sannolikt att behöva ses över och förändras över tid, men att ha några som styrmedel är viktigt för oss.
Nyckeltal som ger förändring
Just nu tittar vi närmare på fyra områden för nyckeltal som kan visa hur vi utvecklas – förutom åtgärder som vi själva kontrollerar och kan påverka som till exempel minskad energikonsumtion. Dessa fyra områden har en sak gemensamt – vi kan inte skapa förändringen på egen hand. Vi måste göra det tillsammans med dig som kund, partner eller leverantör. Tillsammans kan vi skapa en hållbar utveckling som alla parter har en del i.
Fyra viktiga områden
De områden vi tror kan ge störst hållbarhetseffekter är:
- Transporter
Transportsektorn är komplicerad, börjar man skrapa på den så finns det väldigt få sätt att veta att man i verkligheten får ”gröna” leveranser. Vi för en dialog med de stora leverantörerna och har svårt att se att det gör verklig skillnad i dagsläget. Få, om någon, är beredd att betala de merkostnader som en uppgraderad fordonsflotta med den senaste tekniken och löner på kollektivavtalsnivå innebär. Hållbarhet handlar ju även om det sociala, inte endast miljö. Det gör att det inte finns några riktiga alternativ.
Det vi kan göra är att se till att korta transportvägarna. Våra leverantörer ligger idag i Europa, vilket är förhållandevis nära.
Det andra vi kan göra är att leverera större volymer så att det behövs färre transporter. Detta måste ske i samråd med våra kunder, eftersom mycket idag bygger på just-in-time-leveranser för att undvika lager. Men en ökad lagerhållning kan ge en reell minskning av CO2-utsläpp. - Viktreducering
Genom att använda produkter som sparar vikt så kan till exempel fordonsindustrins miljöpåverkan minskas. Rätt produkter kan ha stor inverkan. - Få saker att hålla längre
En av de insatser som ger ett tydligt resultat är att förlänga livscykeln på alla produkter. Kan vi förlänga livstiden så kan vi radikalt minska den totala miljöpåverkan. Då gäller det att välja lösningar som tål tidens tand så att vi totalt sett minskar energiförbrukningen och minskar användningen av jungfruliga material. Detta i kombination med återbruk och återvinning ger stora effekter. - Automatisera mera
En ökad automatisering ger flera fördelar ur ett hållbarhetsperspektiv. Dels så kan den förbättra arbetsmiljön när tunga monotona uppgifter försvinner, dels så ökar kvaliteten och det blir färre fel. Det innebär ett minskat spill och slöseri med material vilket är positivt.
Det finns bara ett sätt
Sammanfattningsvis så tror jag att det bara finns ett sätt som vi kan tackla denna fråga och det är att göra det tillsammans. Hur kan vi som leverantör i dialog med våra leverantörer och kunder hitta lösningar som är verkligt hållbara?
Det är den sista frågan som jag skickar till dig. Vi kan göra det, om vi arbetar mot samma mål. Och vi kan göra det med kvalitet, om vi använder vår kunskap. Kunskap möjliggör förändring, men det är upp till oss att använda kunskapen.
Generella hälsningar från
Darco