Lean production är en utmaning, nästan lika stor som att planera sommaren. Behöver det vara så?

Häromdagen var vi några på kontoret som diskuterade lean production, eller lean manufacturing om man så vill. Det vill säga att skapa en extremt slimmad produktion där allt kommer in i exakt rätt tid för att minimera onödiga kostnader. Just-in-time är ett annat ord för det.

Vi var rörande överens om att många ute på företagen idag sliter sitt hår för att få detta att fungera. Med effekterna av en pandemi, komponentbrist och på det logistikkaos och krig så är det idag inte lika enkelt att planera. Det verkar alla vara överens om, men ändå är det många som försöker.

Är lean-lean smart egentligen?
Med lean-lean menar jag att dra det till sin spets. En detalj kommer in i exakt rätt tid för att användas i produktionen. Men med alla utmaningar vi har idag, där ytterligare ett element handlar om att minska behovet av långa transportvägar ur ett hållbarhetsperspektiv, så tror vi att det finns en bättre lösning.

Smart-Lean – så undviks onödiga produktionsstopp
De mest välskötta företagen har en sak gemensamt: de planerar för framförhållning! Frågan de ställer sig lyder ungefär så här; ”Vad behöver våra kunder nästa kvartal? Hur ser vi till att vi kan leverera mot det?” De inser att de behöver ha vissa saker i lager i god tid för att inte drabbas av oönskade produktionsstopp. Inte raketforskning, snarare sunt förnuft – det är vad jag kallar Smart-Lean.

Smart-Lean – integrera osäkerhet i planeringen
Genom att ta med parametern osäkerhet i planeringen så får du en konkurrensfördel. Den ökade kapitalkostnaden är marginell i jämförelse med driftstopp. Så med lite Smart-Lean i tankarna får du ett bättre flyt i produktionen helt enkelt.
Som bonus behövs färre leveranser vilket minskar fraktkostnaderna – och miljöpåverkan.

Kör lite Smart-Lean på sommaren – det kommer du inte ångra
Sommar och semester är runt hörnet och mitt privata tips är att du kan köra lite Smart-Lean-tänkande på sommaren också. Du kommer garanterat må bra av det. Skapa pauser, det behöver inte hända saker hela tiden, planera in tid för dig själv och det du vill göra – på egen hand och tillsammans med dina nära och kära.
Jag ska försöka leva som jag lär och hoppas på en lagom varm sommar med mycket jordgubbar. Jag önskar att du får uppleva din sommar efter dina behov. Så ses vi, milt solbrända, redo för nya tag när allt rullar igång igen.

Tänk smart, oavsett om det gäller att få flyt i produktionen eller sommaren. Vi brukar kalla det att få Kvalitet med kunskap.

Varma sommarhälsningar
Darco