Bättre ett ärligt nej än ett falskt ja

En av de mest kända moderna arkitekterna, Mies van der Rohe (Han hette faktiskt Ludwig i förnamn, även om han kallades Mies.), påstås ha sagt det. Jag tolkar det som att man ska se upp och inte slarva med detaljerna. När man, som vi, säljer just detaljer så är det extra passande.

Jag vet att jag skrivit om det tidigare, men det är allt för vanligt. Man sätter upp en ny produktionsenhet, uppköpt enligt konstens alla regler med kravspecifikation vad den ska klara av och med vilken nyttjandegrad. Ett par månader senare kliar man sig i huvudet och funderar på varför det inte fungerar. Den nya, fina enheten drabbas av driftstopp långt oftare än vad som utlovats.

Vad som händer är att man köpt enheten på en väl utarbetad kravspecifikation, men sen köper man in detaljerna, eller i vårt fall fästelementen, på dimension. Och det går alltid att hitta billiga fästelement i alla format. Men man har inte kravställt vilken kvalitet de ska ha. Har de rätt egenskaper för uppdraget? Hur jämn kvalitet kan man garantera? Hur många felaktiga detaljer kan accepteras i en batch?

Har man inte gjort den hemläxan, vilket inte alltid är så enkelt om man inte har expertkompetens, då finns det stor risk att djävulen finns i detaljerna. Med kvalitetselement, som kostar något mer, så får man plötsligt en produktionsenhet med en nyttjandegrad på i det närmaste 100%, istället för ständiga, kostsamma stopp.

Det är tur att det finns experter på allt. Vi kan inte så mycket om pandemier och annat, men sannolikt är det få som kan slå oss på fingrarna när det gäller detaljkunskap om fästelement. Det är vår mammas gata.

Vill du öka produktiviteten, så glöm inte att kolla med oss. Eller om du eller dina inköpare vill bli duktigare på att köpa in detaljer som inte djävlas, då vill vi gärna vara med och utveckla er produktion med vad vi kallar Kvalitet med kunskap.

Varma hälsningar hemifrån,
Darco

PS. Vi är också stolta över att få berätta att vi i veckan förnyade vår certifiering för både ISO 9001 och ISO 14001.