Per Samuelsson – Produktchef

Per Samuelsson har arbetat på Colly Compontents sedan 1994. Idag arbetar han som produktchef för två olika teknikområden; skruvförband och lagerteknik.

Berätta mer om ditt jobb som produktchef.
Jag jobbar som produktchef för områdena Skruvförband och Lagerteknik. Det innebär att jag hjälper våra kunder att effektivisera och optimera sina tekniska utmaningar Jag utbildar även vår personal om våra produkter så att hela företaget alltid ska kunna ge våra kunder bästa möjliga service och kunskap. 

Jag ansvarar även för marknadsföring av våra produkter och en viktig del är att genomföra både interna och externa utbildningar. Jag har under mer än 10 år varit lärare på de skruvförbandsutbildningar som vi erbjuder våra kunder.

Jag kommer ofta i kontakt med kunder när de behöver hjälp med att göra skruvförbandsberäkningar för att dimensionera sitt förband. När det gäller Lagerteknik så har jag lång erfarenhet av att välja rätt lager och här hjälper vi även kunden att göra livslängdsberäkningar.

Vad tycker du är det roligaste med ditt jobb?
Det roligaste är absolut all kundkontakt, att hela tiden få träffa nya personer. Att hjälpa våra kunder med tekniska lösningar, och se till att de får den bästa lösningen för sin applikation. Min process börjar i stort sätt alltid med att kunden har någon form av problem och inte vet hur de ska lösa det. Det kan vara att de inte har en tillräckligt lång gänga för montering, och då hjälper vi till med skruvförbandsberäkning, med sammanfogningsmetoder. Ja, det som kunden behöver hjälp med. Ju tidigare vi kommer in i processen desto lättare har vi att påverka till den mest optimala och ekonomiska lösningen. Nu arbetar jag med projekt som ska vara klara 2022, det är mycket enklare då att se till att kunden får den bästa lösningen för sina problem – när vi får vara med hela vägen.

Just nu sitter jobbar jag med en motordetalj till en stor biltillverkare. Där försöker vi hitta en utrustning för automatisering av fästelementsmontering, i samråd med våra leverantörer. Det är en process i att vrida och vända på problemet, och försöka hitta något som fungerar på ett rationellt sätt och går att montera på kortast möjliga tid.

Har du någon framtidsspaning gällande branschen?
Det kommer ställas ännu större krav på att vara innovativ för att hinna med branschen. Sen ser ju marknaderna olika ut för våra olika områden. Gällande skruvförband och gängförstärkningsmetoder går branschen ­­mot lättare material som klarar mer prestanda. Där behövs bra förstärkning. Det händer mycket nytt i fordonsbranschen, med el och batterier. Där blir det ett nytt segment där vi hela tiden behöver hålla oss uppdaterade. Utmaningarna framöver kommer bli väldigt olika beroende på marknad och bransch, men det är också det som gör mitt jobb väldigt spännande.