Solvatten ger ökad hälsa och minskar avskogningen i Uganda

Vi har tidigare berättat om vårt stöd till Solvatten, en svensk uppfinning som renar vatten utan behov av andra energikällor än solen. Den ser ut som en bränsledunk som man kan vika ut på mitten så att allt vatten inuti utsätts för solens UV-strålar och efter ett par timmar har man varmt, rent vatten.
Nyligen var Solvatten på besök i Uganda, som drabbats hårt av avskogning då många fortfarande använder ved för matlagning.

Endast 15 % har el

Uganda har 48 miljoner invånare, men endast 32 procent har tillgång till en grundläggande vattenförsörjning. Det innebär att allt fler träd huggs ner då behovet av att koka vatten är stort för att det säkert ska kunna drickas, vilket har lett till att stora ytor avskogas varje år.
Uganda har egentligen en enorm potential för förnybar energi, men den är inte utnyttjad fullt ut. Idag har endast 15 % av befolkningen tillgång till elektricitet. Majoriteten är beroende av ved för hygien, matlagning och rent vatten. Ved är lättillgängligt och billigt, vilket är en av huvudorsakerna till att Ugandas skogar minskar i snabb takt.

Nu samlar jag bara ved tre gånger i veckan!

Vi mötte Jovia Breena som bor i Nebbi, i den norra delen av landet som har dålig vattenförsörjning. Jovia är 21 år och ensamstående mamma till sin 2-åriga dotter. Jovia har nu använt Solvatten i ett år. Hon bor tillsammans med sin mamma, två systrar och en bror. De livnär sig på att odla kassava som de säljer på marknaden.
”Jag använder Solvatten främst till dricksvatten, te och för att bada mitt barn”, berättar Jovia. “Det bästa med Solvatten är att jag använder mindre ved. Förut brukade jag samla ved varje dag, nu gör jag bara det tre gånger i veckan”.

Jovia från Nebbi och hennes 2-åriga dotter.
Jag är så glad att jag inte behöver använda ved eller kol för att ta ett bad eftersom Solvatten håller vattnet varmt, berättar Anthony, 76. Han och hans fru Jannethy, som bor i Nebbi tillsammans med sina barnbarn, har använt Solvatten i 7 år

En Solvatten räddar 50 träd

Livscykeln för en Solvatten är ca 7 år och under den tiden kan den rädda ca 50 träd. Under 2021 levererades ca 3 600 Solvatten till Uganda från partners som Colly Components, Sammantaget kommer de att rädda ca 180 000 träd. Det är en hel del.

Räddar träd, sparar tid och pengar – och ger en bättre hälsa

Under besöket i Uganda fick Solvatten höra många berätta om hur de använder mindre kol och ved sen de fick en Solvatten. Och förutom att minska skogsavverkning så sparar de mycket tid de kan använda på ett mer konstruktivt sätt – och de sparar även en hel del pengar och får en förbättrad hälsa.

Ge fler en bättre vardag

Under besöket i Uganda fick Solvatten höra många berätta om hur de använder mindre kol och ved sen de fick en Solvatten. Och förutom att minska skogsavverkning så sparar de mycket tid de kan använda på ett mer konstruktivt sätt – och de sparar även en hel del pengar och får en förbättrad hälsa.

Så fungerar Solvatten


1. Solvatten är en portabel vattenrenare och vattenvärmare som inte behöver något annat än solenergi för att fungera – inga batterier och inga kemikalier! Behållaren består av två ihopsittande delar som vardera rymmer 5 liter vatten och har en
transparent yta som släpper igenom solens UV-strålning. Solvatten fylls med smutsigt vatten, och öppnas upp som en bok mot solen, och den magiska processen sätter igång.


2. Kombinationen av termisk värme -– alltså direkt värme från solen – och exponering av skadligt UV, oskadliggör farliga bakterier, virus och parasiter. Värmen gör mikroorganismernas cellmembran sköra, vilket gör det enkelt för UV-strålarna att tränga in och förstöra cellens DNA. När vattnet exponerats för tillräckligt mycket värme och UVslår en indikator om – från en röd ledsen smiley, till en grön och glad.


3. Resultatet möter WHOs högsta nivå för säkert dricksvatten, och har en temperatur på +55 °C. Antingen låter man det svalna, eller så förvarar man det i en termos för att använda senare till matlagning, handtvätt och annan hygien. I soliga klimat används en Solvatten i genomsnitt 2-3 gånger om dagen, vilket ger 20-30 liter rent och varmt vatten varje dag.